• כלים לשירותך
  • עקבו אחרינו
  • כניסה לחשבון שלי
איגוד הכירורגים בישראל
Israeli Surgical Association
כמות גולשים באתר 9
כמות גולשים מתחילת השנה
Perioperative Probiotics or Synbiotics in Adults Undergoing Elective Abdominal Surgery

 

תקציר: ד"ר יאיר עדן

 

לטקסט המלא

 

מטרה:

הגדרת ההשפעה של טיפול טרום ובתר ניתוחי ברוביוטיקה או סינביוטיקה על התוצאה שלאחר הניתוח בחולים שעברו ניתוחי בטן.

רקע

אלח דם הוא בעיה מרכזית עבור ארגוני בריאות ברחבי העולם וממשיך להיות גורם מוביל לתחלואה ותמותה, במיוחד בקרב חולים שלאחר הניתוח.

 

תדירות הספסיס הולכת וגוברת למרות ההתקדמות בטיפול אנטיביוטי ויישום מדיניות למניעת זיהומים.

המגבלות של אסטרטגיות למניעת זיהום, כמו גם הדאגה הגלובלית הגוברת לעמידות של חיידקים, הביאו לדרישה לאסטרטגיות חדשות או אלטרנטיביות להפחתת הסיכון לזיהום בקרב חולים כירורגיים.

 

פרו-ביוטיקה מוגדרת על ידי ארגון הבריאות העולמי כמיקרואורגניזמים חיים בעלי השפעה מועילה למארח כאשר הם ניתנים בכמויות מספיקות.

הם שורדים את המעבר דרך מערכת העיכול ורוב פעילותם  במעי הגס.

 

פרה-ביוטיקה היא מרכיבי מזון שאינם נספגים או מפורקים בדרכי העיכול העליונות ומעוררים צמיחה או פעילות של חיידקיים סלקטיביים במעי הגס .

כאשר פרה-ביוטיקה ופרו-ביוטיקה משולבת בתכשיר אחד הוא נקרא סינביוטיקה. תוספים תזונתיים אלה הופיעו כטיפולים פוטנציאליים שיכולים לסייע להפחית את שכיחות הזיהומים לאחר הניתוח.

 

מספר ניסויים מבוקרים אקראיים (RCT) בדקו את הערך של הפרביוטיקה והפרוביוטיקה בהפחתת הסיבוכים לאחר הניתוח עם תוצאות מעורבות, ככל הנראה כתוצאה משינויים באיכות שיטות המחקר והגדרת המטרות. תופעות לוואי חמורות של פרוביוטיקה אינן שכיחות אצל מטופלים ללא מחלת רקע משמעותיות, אך תיאורטית עשויות להופיע אצל חולים עם חסינות לקויה.

 

בחולים עם דלקת חדה של הלבלב, מתן פרוביוטיקה היה קשור לתדירות מוגברת של איסכמיה במעי. פוטנציאל זה להשפעות שליליות של פרוביוטיקה מצדיק סקירה שיטתית לפני שניתן יהיה להמליץ על השימוש בהן לפני ואחרי ניתוחים. סקירה זו בודקת את השפעת הפרוביוטיקהאוו הסינביוטיקה על זיהומים לאחר הניתוח בקרב חולים בוגרים שעברו ניתוח בטן אלקטיבי.

 

מחקרים כלולים בסקירה זו: מבין 34 המחקרים שנכללו בניתוח הסופי, 16 השתמשו בפרוביוטיקה כהתערבות היחידה ו 18השתמשו בתכשירים סינביוטיים בהשוואה לפלסבו או טיפול סטנדרטי. כל המחקרים שזוהו פורסמו לאחר שנת 2000. בסך הכל 2723 משתתפים נכללו בניתוח זה, מתוכם 1354 קיבלו תכשירים פרוביוטיים או סינביוטיים, ואילו 1369 קיבלו טיפול פלסבו או סטנדרטי. לא היו סיבוכים או מקרי מוות קשים הקשורים ישירות לצריכת פרוביוטיקה או סינביוטיקה.

 

נתונים על סיבוכים זיהומיים לאחר הניתוח דווחו בכל 34 המחקרים.

איגום כמותי של נתונים הראה ירידה משמעותית בשכיחות הסיבוכים הזיהומיים לאחר הניתוח בקבוצת ההתערבות והסיכון לפתח סיבוך זיהומי לאחר הניתוח פחת כמעט במחצית.

 

ניתוח של תת הקבוצות הראה כי ירידה ניכרת יותר נמדדה בקרב מטופלים שקיבלו סינביוטיקה.

מסקנות:

פרוביוטיקה וסינביוטיקה הנם תכשירים בטוחים לשימוש לפני ואחרי ניתוחים אלקטיביים ולהם תופעות לוואי מעטות. שני סוגי התכשירים מפחיתים כמות של זיהומים בתר ניתוחיים אבל ההשפעה של סינביוטיקה גדולה יותר משל פרוביוטיקה.

 

מחקרים גדולים יותר על מגוון אוכלוסיות מטופלים וסוגי ניתוחים נדרשים על מנת לקבוע את היעלות וסוגי התכשירים בעלי ההשפעה הגדולה ביותר.

 

 

Chowdhury, Abeed H. PhD, FRCS*; Perioperative Probiotics or Synbiotics in Adults Undergoing Elective Abdominal Surgery Annals of Surgery: June 2020 - Volume 271 - Issue 6 - p 1036-1047

 

ברוכים הבאים לאיגוד הכירורגים בישראל

חברי האיגוד מוזמנים להתעדכן בפעילות האיגוד, לעקוב אחר יומן האירועים, לשלם דמי חבר, להצטרף לבית הספר האינטרנטי ועוד
כניסה לחברי האיגוד
הציבור מוזמן לקרוא מידע עדכני ואמין בתחום הרפואה הכירורגית, להוריד טופסי הסכמה, לצפות בסרטוני ניתוחים ועוד
איני חבר/ת איגוד