• כלים לשירותך
  • עקבו אחרינו
  • כניסה לחשבון שלי
איגוד הכירורגים בישראל
Israeli Surgical Association
כמות גולשים באתר 20
כמות גולשים מתחילת השנה 4495
A Randomized Trial Comparing Antibiotics with Appendectomy for Appendicitis

מתקצר: ד"ר יאיר עדן

 

לטקסט המלא

 

רקע:

כריתת התוספתן הינה טיפול הסטנדרטי בדלקת התוספתן מזה מן רב, למרות שדווח על שימוש מוצלח בטיפול אנטיביוטי כחלופה לפני למעלה מ- 60 שנה.

למרות שהיו מספר ניסויים אקראיים על טיפול  אנטיביוטי בדלקת התוספתן במבוגרים, לא נכללו בהם תת-קבוצות חשובות. (בפרט, חולים עם אפנדיקוליט, העשויים להיות בסיכון מוגבר לסיבוכים), גודל מדגם קטן ושאלות לגבי ההתאמה של גישה זו לאוכלוסייה הכללית.

 

קשיים מתודולוגיים אלו  הגבילו גישה טיפולית זו.  בשנת 2014, יותר מ 95% של המטופלים  בארה"ב עם דלקת התוספתן עברו ניתוח לכריתת התוספתן . עם  פרוץ מגפת הקורונה ב 2019 , מערכות בריאות וארגונים מקצועיים הציעו לבחון מחדש היבטים רבים של דרך מתן טיפול, כולל התפקיד של אנטיביוטיקה לטיפול בדלקת התוספתן.

 

שיטות:

ערכנו ניסוי אקראי ומעשי, ללא סמיות. השווינו טיפול אנטיביוטי לכריתת תוספתן במטופלים עם דלקת חריפה של התוספתן ב -25 מרכזים בארה"ב.

המשתתפים שהוקצו באופן אקראי לקבוצת האנטיביוטיקה קיבלו טיפול תוך ורידי למשך 24 שעות לפחות, ואחריהם טיפול פומי למשך כולל של 10 יום.

 

לקבוצת המשתתפים שהוקצו באופן אקראי ל כריתת התוספתן, הותרה גישה כירורגית לפרוסקופית או פתוחה; הטכניקה הניתוחית לא הייתה אחידה. נעשה שימוש בקריטריונים המקובלים לטיפול לפני הניתוח ולשחרור.

 

התוצאה העיקרית הייתה מצב בריאותי במהלך 30 יום, כפי שהוערך על ידי שאלון איכות החיים האירופאי (ציונים נעים בין 0 ל -1, עם ציונים גבוהים יותר המצביעים על מצב בריאותי טוב יותר. התוצאות המשניות כללו ניתוח התוספתן בקבוצה שטופלה באנטיביוטיקה וסיבוכים במשך 90 יום.

 

תוצאות:

1552 מבוגרים (414 עם אפנדיקוליט) נכללו במחקר; 776 הוקצו לקבל אנטיביוטיקה (47% מהם לא אושפזו לטיפול הראשוני ו- 776 עברו כריתת תוספתן (96% מהם עברו הליך לפרוסקופי).

אנטיביוטיקה לא הייתה נחותה מכריתת התוספתן על בסיס ציוני מדד איכות החיים האירופאי למשך 30 יום (הבדל ממוצע, 0.01 נקודות. בקבוצת האנטיביוטיקה, 29% עברו כריתת תוספתן במהלך 90 יום, כולל 41% מאלה עם אפנדיקוליט ו 25% מאלה ללא אפנדיקוליט. סיבוכים היו שכיחים יותר בקבוצת האנטיביוטיקה מאשר בקבוצת המטופלים שנותחו. שיעור תופעות הלוואי החמורות היה 4.0 לכל 100 משתתפים בקבוצת האנטיביוטיקה ו -3.0 לכל 100 משתתפים בקבוצת המטופלים שנותחו.

 

מסקנות:

אנטיביוטיקה לא הייתה נחותה מכריתת התוספתן לטיפול בדלקת חריפה, על בסיס תוצאות של מדד סטנדרטי למצב בריאותי.

 

בקבוצת האנטיביוטיקה, כמעט 3 מכל 10 משתתפים עברו כריתת תוספתן במהלך 90 יום. מטופלים  עם אפנדיקוליט היו בסיכון גבוה יותר לעבור ניתוח ולסיבוכים בהשוואה לאלה ללא אפנדיקוליט.

 

נקודת מבט אלטרנטיבית היא שבקבוצת האנטיביוטיקה יותר מ -7 מתוך 10 מטופלי   לא נזקקו לניתוח, רבים טופלו ללא צורך באשפוז, והמשתתפים והמטפלים החמיצו פחות זמן עבודה מאשר לאחר ניתוח.

 

נתונים אלה עשויים להיות רלוונטיים במיוחד במהלך מגפת הקורונה, מכיוון שמטופלים וקלינאים שוקלים את היתרונות והסיכונים של כל גישה, בהתחשב במאפיינים, העדפות ונסיבות נקודתיות.

 

David R. Flum, M.D., M.P.H., Giana H. Davidson, M.D., M.P.H et al. A Randomized Trial Comparing Antibiotics with Appendectomy for Appendicitis. October 5, 2020. DOI: 10.1056/NEJMoa2014320

ברוכים הבאים לאיגוד הכירורגים בישראל

חברי האיגוד מוזמנים להתעדכן בפעילות האיגוד, לעקוב אחר יומן האירועים, לשלם דמי חבר, להצטרף לבית הספר האינטרנטי ועוד
כניסה לחברי האיגוד
הציבור מוזמן לקרוא מידע עדכני ואמין בתחום הרפואה הכירורגית, להוריד טופסי הסכמה, לצפות בסרטוני ניתוחים ועוד
איני חבר/ת איגוד