• כלים לשירותך
  • עקבו אחרינו
  • כניסה לחשבון שלי
איגוד הכירורגים בישראל
Israeli Surgical Association
כמות גולשים באתר 14
כמות גולשים מתחילת השנה
Prophylactic Negative Pressure Wound Therapy for Closed Laparotomy Incisions A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials

 

תקציר: ד"ר  יאיר עדן

 

לטקסט המלא

 

מַטָרָה:

מטרת המחקר הייתה לקבוע אם טיפול בלחץ שלילי המופעל על חתכים סגורים לאחר ניתוחי בטן פתוחים. מפחית זיהום בפצע הניתוח (SSI)

זיהום בפצע הניתוח (SSI) נפוץ לאחר ניתוחי בטן פתוחים ןבעל השפעה ניכרתת הן למטופלים והן למערכות הבריאות. התחלואה באה לידי ביטוי בשהות ממושכת בבתי חולים, עיכובים בטיפולים אונקולוגיים והעלאת הסיכון לבקע בצלקת הניתוחית.

לפיכך, נעשה מאמץ ומושקעים משאבים משמעותיים להפחתת זיהומים אלה.

בשנים האחרונות טיפול בפצעים באמצעות לחץ שלילי , התגלה כבעל פוטנציאל למניעת זיהום בפצע הניתוח. נראה כי גישה זו מקדמת ריפוי פצעים על ידי הפחתת מתח רוחבי בשולי הפצע, מונעת הצטברות עודפי נוזלים ומתווכים דלקתיים מהחתך, וכן מניעת זיהום על ידי שמירה על סביבה סטרילית.

 

הטיפול הוכח כמפחית SSI בקרב מטופלים שעברו ניתוחי בטן בכמה מחקרים רטרוספקטיבים .יתרון זה , לא תועד  בכל הניסויים המבוקרים האקראיים (RCT) שחקרו את השימוש בטיפול מונע בלחץ שלילי לאחר ניתוח לפרוטומיה.

 

מטה-אנליזה שפורסמה בנובמבר 2018 על ידי Sahebally et al  הגיעה למסקנה כי קיים סיכון מופחת ל- SSI בעקבות לפרוטומיה עם הפעלת לחץ שליל בהשוואה לחבישה רגילה. יחד עם זאת, במחקר היו ליקויים  מתודולגיים רבים.

 

מערכות לחץ שלילי לשימוש חד-פעמי הן יקרות, ועולות למעלה מ 500$ ליחידה. לשם השוואה, השימוש בתחבושות גזה רגילות על חתכים של  נמדד בעלות פחותה מ-1$. בהתחשב בקיום חלופה בעלות נמוכה, ראשית יש להמחיש יעילות למניעת SSI כדי להצדיק אימוץ שגרתי של שימוש בלחץ שלילי להתוויה זו.

 

שיטות:

ערכנו מטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים (RCT) בשפה האנגלית, והשוואה בין השימוש מונע בלחץ שליל  לחבישה סטנדרטית על חתכי לפרוטומיה סגורים ראשונית בעיקר לאחר ניתוח בטן פתוח.

החיפוש בוצע במאגרי Medline, EMBASE, Cochrane Library ו- CINAHL החל מראשיתם עד ה- 31 בדצמבר.

 

תוצאות:

נמצאו חמישה מחקרים בהם סך הכל 792 חולים שנכללו במטא אנליזה שלנו. שלושה מחקרים היו מצפון אמריקה אחד מאירלנד, ואחד מסין.

כל המחקרים פורסמו בשנת 2017 או 2018. ארבעה מחקרים השתמשו בואקום בעוצמה 125 (-)mmHg וכולם השוו את גישה זו לחבישה כירורגית סטנדרטית.

אוכלוסיות המטופלים השתנו באופן נרחב מאוכלוסיות שעברו ניתוחים מוגדרים (כריתה של המעי הגס, ניתוח ע"ש וויפל) ועד לפרוטומיה חוקרת.

השימוש באמצעים אלטרנטיביים להפחתת SSI (אנטיביוטיקה, או הכנת מעיים, בין היתר) לא תוקנן על פי המחקרים ובאופן כללי לא דווח.

כל הניסויים השתמשו בקריטריונים של המרכז לבקרת המחלות CDC  כדי להעריך SSI במשך 30 יום לאחר הניתוח כתוצאה העיקרית.

לא נמצא הבדל משמעותי בסיכון ל- SSIs שזוהו בקרב אותם מטופלים בהם נעשה שימוש בלחץ שלילי בפצע הניתוח בהשוואה לחבישה סטנדרטיות.

 

לסיכום,

יש לצנן את ההתלהבות מהשימוש השגרתי בלחץ שלילי לצורך טיפול מונע SSI בניתוחי כירורגיה כללית וקולורקטלית.

כיום אין לנו עדיין הוכחות התומכות באימוץ של טכניקה יקרה זו מחוץ להגדרת הניסוי הקליני. נכון לעכשיו ישנם מספר מחקרים קליניים  בעיצומם ואנחנו ממתינים לתוצאותיהם.

 

Kuper, Tanya M. MD∗; Murphy, Patrick B. MD ,Prophylactic Negative Pressure Wound Therapy for Closed Laparotomy Incisions A Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Annals of Surgery: January 2020 - Volume 271 - Issue 1 - p 67-74

ברוכים הבאים לאיגוד הכירורגים בישראל

חברי האיגוד מוזמנים להתעדכן בפעילות האיגוד, לעקוב אחר יומן האירועים, לשלם דמי חבר, להצטרף לבית הספר האינטרנטי ועוד
כניסה לחברי האיגוד
הציבור מוזמן לקרוא מידע עדכני ואמין בתחום הרפואה הכירורגית, להוריד טופסי הסכמה, לצפות בסרטוני ניתוחים ועוד
איני חבר/ת איגוד