• כלים לשירותך
  • עקבו אחרינו
  • כניסה לחשבון שלי
איגוד הכירורגים בישראל
Israeli Surgical Association
כמות גולשים באתר 16
כמות גולשים מתחילת השנה
Synopsis of the UK National Institute for Health and Care Excellence Guidelines on the Diagnosis and Management of Pancreatic Cancer

מתקצר: ד"ר יאיר עדן

 

לטקסט המלא

 

סיכום הבעיה הקלינית:

הפרוגנוזה בסרטן הלבלב עדיין עגומה, למרות שפע של מאמצי מחקר ושיפור הטיפול הרב-תחומי.

הארכת ההישרדות מושפעת מאוד עקב  האיחור באבחון. גורם המגביל את האפשרויות הטיפוליות.  

המכון הלאומי למצוינות בבריאות ובטיפול בבריטניה (NICE) ביקש לפתח הנחיות מקיפות מבוססות ראיות כדי לייעל את ההתנהלות ולהפחית את השונות באבחון ובטיפול בסרטן הלבלב.

 

מאפיינים וקווים מנחים:

את רעיון הטיפול לפי קווים מנחים אחידים יזמה NICE ופיתחה ועדה רב תחומית של רופאים, חוקרים ואחרים. האיגוד הלאומי לקווים מנחים הקים את הוועדה, סיפק תמיכה מתודולוגית, ביצעה חיפושים שיטתיים נרחבים בספרות, העריך את הראיות וערך מטא-אנליזות ומחקרי עלות-תועלת.

 

יתרונות וחסרונות: 

ההנחיה מקדמת גישה הוליסטית עם טיפול המרוכז במרכזים ייעודיים ומובל על ידי צוותים רב תחומיים. למרות שהמתודולוגיה הייתה מבוססת, המלצות מסוימות נחשבות מיושנות במרכזים המנוסים בטיפול בחולים.

 

במיוחד ההמלצה על ניתוח כשלב ראשון בטיפול לכל החולים במחלה הניתנת לכריתה כירורגית ושימוש בטיפול משלים יחסית לא יעיל בהשוואה לקווי טיפול חדשניים יותר, שפורסמו זמן קצר לאחר גיבוש ההנחיות.

הנתונים תומכים בתוקף בשימוש  בFOLFIRINOX  ככימותרפיה מהשורה הראשונה, ואילו ג'מציטאבין או קפציטאבין מומלצים לחולים עם מצב ,תפקודי ירוד.

ההנחיות ממליצות על שימוש שגרתי  ב FDG-PET/ CT כדי להגדיר את דרגת המחלה (Stage)  ובכך להימנע מניתוחים מיותרים. בנוסף, היתרונות והנזקים של ניתוח זעיר-פולשני לא הובהרו.

 

ההנחיות הבינלאומיות מבוססות הראיות של מיאמי, המבוססות על ניסויים ומחקרים קליניים אקראיים אחרונים, הגיעו למסקנה כי קיימים יתרונות מוגדרים לכריתה בגישה לפרוסקופית, רובוטית או פתוחה של הלבלב ומדגישים את הצורך בהתאמה אישית של כל גישה לכל מטופל בנפרד.

 

דיון ותחומים הזקוקים למחקר עתידי: 

הנחיות אלו מסכמת גישה כללית לניהול מקיף של סרטן הלבלב.

חשוב לציין, שהן מדגישות את החשיבות, שאינה מודגשת מספיק לעיתים קרובות, של  אופטימיזציה תזונתית, תמיכה רגשית וצמצום בדיקות מיותרות. ההמלצה החשובה ביותר נוגעת לטיפול רב תחומי במרכזי מצוינות. ההנחיות מחמיצות ר את המטרה בהנחיית המחקרים העתידיים.

 

הגורמים הבסיסיים לשיעורי תמותה גבוהים הינם היעדר גילוי מוקדם וטיפול מערכתי לא יעיל יחסית.

 

שיפורים משמעותיים בהישרדות יגיעו רק עם התפתחות ניכרת בתחומים אלו משופר וטיפול המונחה על פי  סמנים ביולוגיים כדי לייעל את הטיפולים הנוכחיים.

 

תחומי מחקר דוגמת  ביופסיה נוזלית, באמצעות חלבוני פלזמה, תאי גידול במחזור הדם, DNA  חופשי שאינו בתאי גידול ואחרים, מספקת כיום את ההבטחה המרשימה ביותר בהיבט זה.

 

Joseph R. Habib, MD1; Christopher L. Synopsis of the UK National Institute for Health and Care Excellence Guidelines on the Diagnosis and Management of Pancreatic Cancer JAMA Surg. 2020;155(12):1164-1165. doi:10.1001/jamasurg.2020.3751

ברוכים הבאים לאיגוד הכירורגים בישראל

חברי האיגוד מוזמנים להתעדכן בפעילות האיגוד, לעקוב אחר יומן האירועים, לשלם דמי חבר, להצטרף לבית הספר האינטרנטי ועוד
כניסה לחברי האיגוד
הציבור מוזמן לקרוא מידע עדכני ואמין בתחום הרפואה הכירורגית, להוריד טופסי הסכמה, לצפות בסרטוני ניתוחים ועוד
איני חבר/ת איגוד