• כלים לשירותך
  • עקבו אחרינו
  • כניסה לחשבון שלי
איגוד הכירורגים בישראל
Israeli Surgical Association
כמות גולשים באתר 10
כמות גולשים מתחילת השנה
Trauma factors among adult and geriatric blunt trauma patients

מתקצר: ד"ר יאיר עדן

לטקסט המלא

 

מבוא:

מנגנון הטראומה השכיח ביותר בקרב  קשישים הוא חבלה קהה כתוצאה מנפילות ותאונות רכב. נכון לעכשיו, נפילות מהוות 20% מהפציעות הקשות בחולים קשישים.

 

מחלות רקע חריפות וכרוניות שכיחות בקרב קשישים המעמידים אותם בסיכון גבוה לנפילות. מחלות אלו כוללות שינויים בלחץ דם בעקבות שינוי תנוחתה; הפרעות קצב לב, הפרעה בתפקוד אוטונומי, מינון לא מתאים של תרופות נגד יתר לחץ דם, היפוגליקמיה ולחץ דם נמוך.

הליכה לא יציבה, ליקוי ראייה ושמיעה, דמנציה ותחלואה נלווית מגבירים גם הם את הסיכון לטראומה בקרב אוכלוסיה זו. חומרת הפציעה, בריאות לקויה לפני בית החולים, מין נשי וטראומה חוזרת יכולים גם להגביר את התחלואה והתמותה.

 

לאחרונה מגזרי בריאות הציבור מגדירים מערך המלצות להפחתת התמותה, לספק התאוששות מלאה ולהפחתת הנטל החברתי-כלכלי. בשנים 2000–2001, מתוך 66,864 הרוגים באיראן, 9733 דווחו כתוצאה מטראומה הקשורה לתאונות.

 

מטרת המחקר הייתה להעריך את שכיחותן של מחלות הקשורות לטראומה בקרב חולי טראומה קהה  באוכלוסיה הקשישה ולהשוות בין מצב רפואי טרום בית החולים לבין גורמים הקשורים לטראומה בקרב קבוצות חולים מבוגרים וקשישים.

שיטות:

במחקר ניתוח נתונים אורכי זה נרשמו 500 מבוגרים פצועי טראומה לא חודרת שהופנו לבית החולים שאהיד מדני, איראן, מינואר 2019 – דצמבר 2019.

 

מידע כמו גיל, מין, עיסוק, מקום מגורים, אשפוז והיסטוריה כירורגית, מחלות בסיסיות, תרופות (כגון תרופות נגד יתר לחץ דם וכו '), ממצאי מעבדה (תאי דם מלאים וקריאטינין) נרשמו בצורה של שאלון. . החולים חולקו בקבוצת A (בגיל 65 ומעלה) ובקבוצה B (מתחת לגיל 65). הנתונים שהתקבלו נותחו סטטיסטית.

תוֹצָאות:

הגיל הממוצע של כל החולים שנבדקו היה 51.6 שנים. בקרב כל המשתתפים 68% (341) היו גברים. באשר לסיבת הטראומה, בקבוצת A הייתה שכיחות גדולה יותר באופן משמעותי של פציעה עקב נפילות (p = 0.001).

 

שתי הקבוצות היו שונות באופן מובהק גם מבחינת אזור הפציעה: ראש וצוואר בקרב קבוצהA  וגפיים תחתונות בקרב קבוצה B (p-value = 0.014). יתר על כן, גם הבדלים במחלות הרקע ונוכחותן היו מובהקים סטטיסטית בין שתי הקבוצות ( p = 0.0093).

 

היה הבדל משמעותי בין שתי הקבוצות מבחינת עישון ותרופות (שכיחות יותר בקבוצה A). לבסוף, שיעור התמותה בקרב חולים מעל גיל 65 (4.3%) היה גבוה משמעותית מזה של חולים מתחת לגיל 65 (2.9%) (p = 0.0001).

 

סיכום:

תוצאות מחקר זה הראו כי בקרב פצועי טראומה מתחת לגיל 65 ובני 65 ומעלה, מחלת רקע, שיעור תמותה, שימוש בסמים, גורם לטראומה, סוג פגיעה, סימנים חיוניים, ספירת תאי דם לבנים וטסיות ספירה, המוגלובין וקריאטינין בסרום משתנים באופן משמעותי.

 

 

Mojtaba Ahmadinejad Sanaz MohammadzadehAlireza Shirzadi et al.Trauma factors among adult and geriatric blunt trauma patients. International Journal of Surgery Open. Volume 28, January 2021, Pages 17-21

 

ברוכים הבאים לאיגוד הכירורגים בישראל

חברי האיגוד מוזמנים להתעדכן בפעילות האיגוד, לעקוב אחר יומן האירועים, לשלם דמי חבר, להצטרף לבית הספר האינטרנטי ועוד
כניסה לחברי האיגוד
הציבור מוזמן לקרוא מידע עדכני ואמין בתחום הרפואה הכירורגית, להוריד טופסי הסכמה, לצפות בסרטוני ניתוחים ועוד
איני חבר/ת איגוד