מתקצר: ד"ר יאיר עדן
לטקסט המלא
עיקרי הדברים:
שלב הגידול הראשוני (Stage) משפיע על התוצאות לאחר כריתת גרורות בכבד.
גרורות בכבד של סרטן המעי הגס והרקטום בגודל העולה על 20 מ"מ מעלות את הסיכון לתמותה ביותר מ-50%.
מיקום הגרורות בכבד משפיע לרעה על הישרדות אם מעורבים סגמנטים 4, 6, 7 או 8.
אבלציה מכפילה את הסיכון לתמותה בתוך 5 שנים מהניתוח.
מבוא:
בחירת אסטרטגיית הטיפול האופטימלית עבור חולים עם גרורות בכבד שמקורן בסרטן המעי הגס והרקטום (CRLM) שואפת לשפר את ההישרדות.
בהמשך לשימוש בגישה לפרוסקופיות ואבלציה לטיפול בנגעים אלו, לוקליזציה עשויה לכוון את הבחירה בשיטה.
המטרה במחקר זה הייתה להעריך מחדש גורמים פרוגנוסטיים שיש לקחת בחשבון בישיבה הרב-תחומית טרום הניתוח, בהתבסס על נתוני קבוצת אוכלוסייה ארצית.
חומרים ושיטות:
מטופלים עם אבחנה של סרטן המעי הגס והרקטום שנותחו בשנים 2009-2013 וטופלו גם בגרורות כבדיות שמקורן בגידול הראשוני, זוהו במרשם הלאומי השוודי.
גורמים פרוגנוסטיים זוהו והוערכו בניתוחים רב-משתנים.
תוצאות:
מטופלים שעברו כריתה ו-125 עם אבלציה בלבד נכללו בקבוצת המחקר.
ההישרדות היחסית לחמש שנים הייתה 54.7% ו-32.0% בהתאמה.
גיל מתקדם, ניתוח דחוףף וסיבוכים בזמן כריתת הגידול הראשוני נותרו גורמי סיכון חשובים בניתוחי כבד, כמו גם מאפייני הגידול הראשוניים; פלישה לכלי דם ויחס גבוה של בלוטות הלימפה המעורבות.
לגבי דפוסי הגרורות; גודל הגרורה, מיקום בסגמנט 4, 6, 7 או 8, מספר אתרים גרורתיים והתקדמות לאחר כימותרפיה טרום ניתוחית היו גורמי סיכון משמעותיים. בעיבוד מרובה משתנים, טיפול אבלציה הכפיל את הסיכון לתמותה בתוך 5 שנים.
סיכום:
הסגמנט הכבדי בו ממוקמת הגרורה וגודלה מהווים גורמים פרוגנוסטיים.
בנוסף, גם גורמים הקשורים בגידול הראשוני עצמו ובמטופלים השפיעו באופן משמעותי על ההישרדות לאחר התערבות ניתוחית או אבלציה בהתוויה של גרורות בכבד שמקורן בסרטן המעי הגס.
ההישרדות לטווח ארוך הייתה נמוכה משמעותית לאחר טיפול אבלציה בהשוואה לכריתה כירורגית.
Peter Schermanab Ingvar Sykc dErik Holmberge et al.Impact of patient, primary tumor and metastatic pattern including tumor location on survival in patients undergoing ablation or resection for colorectal liver metastases: A population-based national cohort studyץ ropean Journal of Surgical Oncology. Volume 47, Issue 2, February 2021, Pages 375-383