• כלים לשירותך
  • עקבו אחרינו
  • כניסה לחשבון שלי
איגוד הכירורגים בישראל
Israeli Surgical Association
כמות גולשים באתר 32
כמות גולשים מתחילת השנה
A Comparison of One- and Two-Stage Laparoscopic Sleeve Gastrectomy Following Failed Laparoscopic Adjustable Gastric Banding Using the BAROS Score

מתקצר: ד"ר יאיר עדן

 

לטקסט המלא

 

מבוא

טיפול כירורגי הוכח כמפחית תחלואה ותמותה כתוצאה מהשמנת יתר חולנית, ונחשב כיום לטיפול בבעיה זו. ניתוח 'טבעת' לפרוסקופי הוצג לראשונה באירופה באמצע שנות ה-90.

חילוקי דעות הופיעו לגבי יעילותו לאורך זמן, והשימוש בו בשנים האחרונות, במיוחד באירופה, ירד באופן מהותי. להליך זה יש שיעורי תמותה נמוכים יחסית, אך סיבוכים משמעותיים ארוכי טווח וכשל ארוך טווח בירידה במשקל.

 

סיבוכים אלו עשויים להיות קשורים לטבעת: החלקה ממיקומה הנכון, שחיקה לתוך הקיבה, בעיות תנועתיות כגון הגדלה של הוושט או אי סבילות פסיכולוגית. לאור סיבוכים אלו, כשל בירידה במשקל וניתוחים חוזרים ונשנים מרובים לאורך זמן, מטופלים רבים עוברים ניתוח בריאטרי אחר כגון שרוול קיבה לפרוסקופי, מעקף קיבה או 'היפוך' תריסריון.

 

בעוד שניתן לבצע ניתוח תיקון שרוול קיבה במהלך הסרת הטבעת (ניתוח חד-שלבי), יש הטוענים כי בטוח יותר לבצע ניתוח דו-שלבי: ראשית, ניתוח להסרת הטבעת ובהמשך, לאחר זמן מה (לא מוגדר בבירור בספרות), ניתוח השרוול.

 

חלק מהמנתחים הניחו שהליך חד-שלבי עשוי להיות קל יותר למטופלים, מכיוון שהוא כרוך באשפוז וניתוח אחד. עם זאת, הליך כזה עלול להוות סיכון לניתוח ארוך ומורכב יותר וסבירות מוגברת לדליפה לאחר ניתוח עד 50%. להליך דו-שלבי, שבו ההליך הבריאטרי השני מבוצע בדרך כלל 3-6 חודשים לאחר הסרת הטבעת, יש יתרון תיאורטי של שיעור דליפה מופחת. עם זאת, הדבר כרוך בניתוח נוסף עם סיכונים משלו, כולל הצורך בהפרדת הידבקויות חדשות שנוצרו בעקבות הסרת הטבעת ותוספת עלויות וזמן של אשפוז וניתוח נוסף.

 

מחקרים קודמים הראו פרופיל בטיחות דומה לשתי הגישות, עם זאת, מעט מחקרים השוו תוצאות ניתוחיות של גישות אלה בהיבט של איכות חיים ומדדי הצלחת ניתוח כגון BAROS

שיטות:

מחקר רטרוספקטיבי המשווה את הבטיחות והיעילות של ניתוח שרוול לאחר הסרת טבעת כושלת. הנתונים כללו תיקים רפואיים של מטופלים וראיונות טלפוניים. השווינו נתונים דמוגרפיים, ירידה במשקל, סיבוכים, תוצאות ארוכות טווח ומדדי איכות חיים, כולל מערכת הניתוח והדיווח הבריאטרית (BAROS).

 

תוצאות:

93 מטופלים גויסו למחקר, מתוכם 68 (73.1%) עברו LSG רוויזיוני חד-שלבי. מתוכם, 40 היו גברים (35.1%) עם גיל ממוצע של 44.9 שנים. הקבוצה הדו-שלבית הייתה מבוגרת יותר. הסיבות להסרת הרצועה היו שונות בין הקבוצות: בעוד שבניתוח הדו-שלבי, הסיבות השכיחות היו החלקה (29.2%) או אי סבילות לטבעת (25%); בקבוצה החד-שלבית, מדובר בעלייה במשקל (51%). לא היו הבדלים בסיבוכים בטווח הקצר והבינוני, בירידה במשקל ובאיכות החיים.

 

סיכום:

במקרים נבחרים, כריתת קיבה בשרוול לפרוסקופי כתיקון של טבעת קיבה כושלת בשלב אחד בטוחה כמו הליך דו-שלבי במונחים של סיבוכים בטווח קצר ובינוני, ירידה במשקל ואיכות חיים. אנו מאמינים שיש תועלת מועטה בביצוע ניתוח אלקטיבי בשני שלבים אלא אם קיימות התוויות קליניות. יוצאי דופן, הם מקרים של שחיקת הטבעת לתוך הקיבה ומצבים של החלקה חריפה של הטבעת בהם המטופל מעדיף להימנע מניתוח בריאטרי נוסף.

 

 

Perry, Z.H., Zioni, T., Netz, U., Avital, I., Atias, S., Chorny, A., & Kirshtein, B. (2022, April). A Comparison of One- and Two-Stage Laparoscopic Sleeve Gastrectomy Following Failed Laparoscopic Adjustable Gastric Banding Using the BAROS Score. Obesity Surgery, 32(4), 1243-1250. 

ברוכים הבאים לאיגוד הכירורגים בישראל

חברי האיגוד מוזמנים להתעדכן בפעילות האיגוד, לעקוב אחר יומן האירועים, לשלם דמי חבר, להצטרף לבית הספר האינטרנטי ועוד
כניסה לחברי האיגוד
הציבור מוזמן לקרוא מידע עדכני ואמין בתחום הרפואה הכירורגית, להוריד טופסי הסכמה, לצפות בסרטוני ניתוחים ועוד
איני חבר/ת איגוד